Truskawki

Truskawki pochodzące z naszych upraw smakują dobrze w postaci świeżego owocu, ale również są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do wielu deserów. Sosy, dżemy, ciasta, nawet lody o smaku truskawkowym - wszystkie mają wspólny mianownik, ceniony przez wielu-jest nim wyjątkowy smak tego owocu.

Cukier zawarty w truskawkach, to mająca niski indeks glikemiczny i metabolizowana bez udziału insuliny fruktoza, dlatego w umiarkowanych ilościach mogą się nimi delektować także cukrzycy. Poza tym owoce te zawierają bromelinę, będącą enzymem ułatwiającym spalanie tłuszczu i trawienie białek. Żeby mógł dobrze pracować, należy zjeść truskawki na czczo lub przed posiłkiem. Bromelina działa też moczopędnie, odkażająco i odtruwająco. Wspomaga więc pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, a także wypłukuje piasek i drobne złogi z nerek.

Ponadto zawarte w nich pektyny pomagają w oczyszczaniu jelit z resztek pokarmu, a sole organiczne poprawiają przemianę materii. Truskawki są źródłem witamin i minerałów. Posiadają sporo witaminy C i PP. Dzięki temu korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu i odpowiednie natlenienie krwi. Dodatkowo dostarczają wapń i fosfor, które odpowiadają za mocne kości. W truskawkach nie może zabraknąć fitocydów, czyli związków o właściwościach bakteriobójczych. Kwas elagowy wspiera układ odpornościowy organizmu, jest antyoksydantem.

Do wyżej opisanej dochodzi niska kaloryczność owocu, gdzie 100g to około 30 kcal.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Maliny

Nasze Maliny odznaczają się pięknym, pełnym i intensywnym kolorem. Mające słodkawy smak owoce są nasycone dużą ilością wartości odżywczych. Dbają o zdrowie i urodę stanowiąc źródło przeciwutleniaczy, chronią organizm przed upływem czasu i szkodliwym działaniem wolnych rodników – znanych jako źródło młodości. Występują więc nie tylko w żywności, ale również w kosmetykach.

Maliny posiadają właściwości rozkurczowe, uśmierzające bóle menstruacyjne. Mogą obniżać gorączkę. Dzieje się tak za sprawą salicylanów, które działaniem przypominają aspirynę.

Nie od dziś wiadomo, że przy przeziębieniu dobrze sprawdza się sok z malin.

Maliny to zastrzyk witaminy C, polecany osobom, które mają stresujący tryb życia oraz stosują używki typu kawa, papierosy. Świetnie uzupełniają wszelkie niedobory witamin z grupy B (B1, B2, B6 oraz kwasu foliowego). Te drobne, czerwone owoce zawierają duże ilości minerałów takich jak potas, wapń, magnez i żelazo, co czyni je prawdziwą skarbnicą odżywczych substancji. Ponadto maliny odznaczają się wysoką zawartością błonnika wśród innych owoców: 6,7 g/100 g malin. 100 g owoców to zaledwie 33 kcal.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Jeżyny

Jeżyna, zwana inaczej ożyną lub ostrężyną. Wyglądem przypomina malinę, jednak jej pędy są dłuższe oraz znacznie bardziej kolczaste niż pędy malin, a owoce najczęściej są ciemnofioletowe lub czarne.

W tradycyjnej medycynie ludowej na bazie jeżyn wytwarzano sok, który potem stosowano przy przeziębieniach oraz w celu wzmocnienia organizmu i zwalczenia drobnych infekcji.

Z kolei napar z liści stosowano przeciwbiegunkowo, a wywar przy stanach gorączkowych i grypie. Jeżyny wspomagają pracę układu krążenia głównie dzięki zawartości antocyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych, a także wzmacniają serce.

Jeżyna, podobnie jak truskawka i malina, zawiera kwas elagowy, który wspiera układ odpornościowy organizmu, jest antyoksydantem. Zawiera m.in. cukry, kwasy organiczne, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, pektyny, garbniki i związki mineralne typu potas, wapń czy magnez.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 70 mg. Ostrężyny w 100 g zawierają 21 mg tej cennej witaminy, w związku z tym szklanka jeżyn pokrywa 60 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Błonnik zawarty w jednej szklance jeżyn pokrywa 30 proc. dziennego zapotrzebowania na ów składnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca.

100 g owoców to 43 kcal.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Czarne porzeczki

Nasz czarny owoc posiada szczególne właściwości zdrowotne. W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane były przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek, ponieważ zawierają garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągają uszkodzoną skórę. Z kolei sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek. W 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to aż 4 razy więcej niż w cytrusach. Zgodnie z zaleceniami specjalistów do spraw żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego, w związku z tym 100 g pokrywa około 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Znajdują się w niej również mikroelementy i kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.

100 g owoców to 63 kcal

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Aronia

Nasze owoce aronii

dzięki dużej zawartości garbników nie psują się szybko po ich zebraniu. Raczej zasychają. Świeże owoce aronii są cierpkie, więc raczej nie jada się ich na surowo. Można jednak je przemrozić w zamrażalniku przez 48 godzin, tak jak owoce tarniny, i wtedy tracą nieco na cierpkości. Najprościej przygotować suszoną aronię, która zimą znakomicie smakuje jako dodatek do herbatki. Aronia świetnie nadaje się na dżemy, galaretki, konfiturę do mięs oraz na sok. Sok z aronii warto pić przez cały rok, ponieważ sprzyja wzmacnianiu organizmu. Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia. To antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Aronia zawiera dużo witaminy P, to nic innego jak bioflawonoidy czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Są to barwniki, które pełnią funkcje ochronne - bronią rośliny przed bakteriami, wirusami , grzybami, a także przed szkodliwym działaniem słońca i inwazją insektów. Kiedy spożywamy bioflawonoidy wraz z owocami, te wspomagają również nasz organizm. Działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące składniki: flawonoidy - rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany.

Oprócz wyżej wymienionych aronia zawiera jeszcze witaminy: C, B2, B3, B9 (czyli kwas foliowy) oraz witaminę E. Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei wpływa korzystnie na działanie innego przeciwutleniacza - witaminy E. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor.

100 g aronii to 156 kcal.

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa- wystarczy z nami się skontaktować i poinformowań nas jakie produkty występujące sezonowo na naszej roztoczańskiej ziemi Państwa interesują. Natomiast my postaramy się je zdobyć.